Boktips
Beridarelev
Bokstudium
Nordisk Ridhäst
SkolskrittBoktips.htmlBeridarelev.htmlBokstudium.htmlNordisk_Ridhast.htmlSkolskritt.htmlshapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1shapeimage_3_link_2shapeimage_3_link_3shapeimage_3_link_4
Konsten att rida
 Känsla och kunskap. Om du vill lära dig att rida är det de två näst viktigaste kvaliteter du behöver. Den allra viktigaste är förstås hästen.

 Om du vill lära dig att verkligen rida, inte bara att styra och kontrollera en häst utan verkligen rida på det där sättet som gett upphov till drömmarna om kentaurer så måste du först och främst lära dig att lyssna till din häst. Varför gör han så? Vad händer om jag gör så? Fungerar det här? Vad gör jag som gör att hästen reagerar så? Om du lär dig att lyssna, kommer du att bli förvånad över hur mycket han kan berätta.

 Kunskap ger dig medlen du behöver för att kunna låta din häst bli din vägvisare. Vi behöver kunskap om hästen och dess natur. Om oss själva och vår natur. Vi behöver kunskap om bägges kroppskonstitution, nervreaktioner, balans osv. Vi behöver kunskap om hur vår sits till häst påverkar oss bägge, om hjälpernas funktion, syftet med olika övningar och hur man utför dom. Men all teknik i världen är inte värd mycket om du inte låter känslan och din häst leda vägen. Du måste känna vad just din häst behöver, vad han klarar och inte. Vad som är bra för er och vad som du kanske ska lämna. Känslan är din bästa vän, den har du alltid med dig. När alla vägar ligger framför dina fötter så är det bara din häst som kan säga vilken som fungerar och vilken som inte gör det. På det viset låter jag mina hästar guida mig vidare i ridkonsten.
Till sist, jag anser att ridningen ska bygga upp hästen både fysiskt och mentalt. Ett arbete ska aldrig bryta ned eller kränka hästen. Så länge jag ser att mina hästar blir starkare och stoltare, mer och mer säkra på sig själva och sitt eget värde så vet jag att jag är på rätt väg. Se din häst i ögonen, vad ser du?