Naturen
Hästen är Naturen. Han är fortfarande helt i samklang med naturen, i balans med allt runt omkring. Reagerar blixtsnabbt, han är intuitiv.
Människan är också Naturen. Men vi har irrat iväg oss, gått för långt och kommit vilse. Vi har kommit ur fas, ur balansen som råder överallt omkring oss. Eftersom vi också är Naturen mår vi inte bra när vi inte är i samklang med oss själva. Jag lyssnade på radion idag, hon hade varit i sin sommarstuga och eldat i sin kamin. Huggit sin ved själv och sen gått in och eldat för att få värme. Hon hade känt sig tillfreds, nästan som terapi. Varför?
Därför att hon för ett tag kommit lite närmare naturen och sig själv.
Kanske är det dags att vi slutar fundera på vad vi kan ta och istället börjar fundera på vad vi kan ge. Hästen äter gräs och släpper ut avföring som ger tillbaka näring till marken. De lever med naturen. De får och ger tillbaka. Medans vi människor förbrukar allt möjligt och släpper ut gifter och avgaser som inte ens vi själva kan andas. Vi kan inte längre skörda och skövla, släppa ut alla dessa gifter och avgaser och TRO ATT DET INTE PÅVERKAR OSS!! Forskarna säger att det bekämpningsmedlet, det ämnet, det giftet inte är någon fara, det går bra att använda det - hur kan dom vara säkra? Det går bra att hugga ned urskogen, det går bra att skövla si och så mycket. Har dom en tidsmaskin för att kunna se hur vår jord mår om 50, 100, 200 år? När vi i många fall inte ens vet idag hur vårt brukande av vår jord påverkat oss alla?
Allergierna ökar - har någon funderat på alla tillsatsämnen i vår mat, som om man börjar kolla har bieffekter som t.ex. - just det - allergi!
Människan är unik. Vi har unika möjligheter. Tänk bara på allt vad vi åstadkommit. Visst är det ganska fantastiskt? Tänk om alla, varenda människa på jorden bestämde sig för att vi måste ha ett ekologiskt hållbart samhälle, där vi inte tar utan att ge tillbaka. Ett samhälle där alla reagerar intuivt för att hjälpa en medmänniska eller ett meddjur som far illa eller hamnar i en olycka. Förstår ni hur mycket vi skulle kunna åstadkomma? Inte en tillbakagång till den gamla tidens samhälle, utan en utveckling till ett helt nytt.
Tänk bara allt som hänt det senast året efter "klimathotet" ploppade upp på varenda löpsedel och hela svenska folket tillsammans bestämde sig för att vi måste göra nåt. Helt plötsligt exploderar den ekologiska matförsäljningen, och bönderna kämpar för att ställa om och möta upp kraven, lokalodlat likaså. Elbilar är plötsligt inte något för en avlägsen framtid, utan industrin storsatsar för att massproducera elbilar för den stora massan. Solenergin utvecklas i rekordfart, och aldrig har så många vindkraftverk satts upp. Det finns elbolag som bara säljer grön energi. "Bara" för att folket bestämde sig.
Om varenda människa på jorden hade viljan att bestämma sig och kraften att stå vid sitt beslut så skulle vi kunna nå mycket längre än månen - vi skulle kunna nå ett mänskligt samhälle som inte längre missbrukar naturen, utan som lever i samklang med den igen. Nu.
TillbakaGarden.htmlshapeimage_4_link_0