Sommaren -07

 Förra sommaren var ju vår första sommar i vårt nya hem, så vi slet och drog i ungefär tusen saker samtidigt. Men de två huvudprojekten var att renovera stallet och att anlägga ridbanan.
 Vi ville behålla den vackra och väldigt ovanliga takstolen synlig och ha full takhöjd. Resultatet är ett kallstall med en helt otrolig bra luft. Stallet är en gammal timmerbyggnad, så en viss isoleringsförmåga har ju väggarna och vi har dessutom satt upp förhydningspapp som stoppar allt drag. Täcken håller hästarna varma och att jag får mocka i dunjacka dom kallaste dagarna är helt acceptabelt när man känner luften. Uppvärmda vattenhinkar i varje box står däremot högt på önskelistan, vi får se om det blir ett projekt för min händige sambo med elutbildning så fort han får tid.


 
 Slipa, slipa rost... Jag hade nog vibrationsskador i armarna och rost överallt, precis överallt innan all metall var stålren. Det var fruktansvärt, verkligen fruktansvärt! Men vad gör man inte.... 
Och sen målningen... Två lager rostskydd, sen två lager täckfärg. Det var ett riktigt pillergöra och tog helt sanslöst lång tid. Men förhoppningsvis ska det vara så bra gjort nu att det inte behövs göras om på många, många år.


 När jag får en ide så ska jag ha det så, det finns inte så mycket att diskutera. Mina medarbetare, dvs mina nära och kära, höjde på ögonbrynen och skakade på huvudet när jag sa att jag skulle ha en stengång. Men som sagt, jag är mycket bestämd hur jag vill ha saker och ting. Så nu ligger den där, min efterlängtade stengång. Vi valde gjuten marksten av den tåligare typen som ska klara tung belastning, i tre olika färger för att få lite skiftningar i den och i en rustik modell som är lite kantstött och sliten så att den ger ett gammalt intryck. Det är inte alla som har en vattengarderob! Min väldigt kreativa och ganska kluriga sambo byggde en vattengarderob åt mig för att jag ska vatten i stallet tills vi har byggt klart sadelkammaren. Enkelt förklarat så är det en garderob som han har isolerat och satt en frostvakt i, dragit upp vatten inne i den och satt en frostsäker utkastare på utsidan. Så det är bara att koppla på en vattenslang!

 Lite bilder från ridbanans anläggande:
 Vi planerade det mesta själva med vår baklastare, men fick hjälp på slutet med de sista finjusteringarna av vår snälla granne med sin traktorgrävare.
 Vi har lagt en viraduk (väldigt stark markduk) i botten, sen fyllt sand, stenkross och stenmjöl i översta lagret.
 Nu är den nästan färdig. Jag håller på att kratta i ordning det sista lilla. Staket är är än så länge bara provisoriskt.

 Här håller vi på med att resa lyktstolparna till belysningen. Och till sist, belysningen när den står klar: 

Sommaren -08 

Vi arbetar ju efter konceptet att göra allting själv, så i vintras införskaffade vi en egen grävare när vi började inse hur otroligt mycket grävjobb vi egentligen har här...
 Så det som började som stora hål i marken i våras har så småningom utvecklats till början på en gårdsplan allteftersom min käre sambos färdigheter som maskinist har tränats upp.
Naturligtvis grävde vi av huvudelkabeln nästan på en gång, trots hjälp av en “kabelsökar”-apparat. Den låg inte på 60 cm djup, snarare på 20 cm... Men det är väl sånt man får räkna med, tur är väl att Peter har elektrikerutbildning och kunde fixa det själv på en gång.

Lagårn har faktiskt stått fantastiskt bra för att vara en bit över hundra år, men litegrann har den satt sig lite här och var så innan vi kunde börja jobba med den så behövde den rätas upp.  
Det här var sommarens stora skräckupplevelse för mig, jag var helt säker på att hela byggnaden skulle rasa in på oss när det knakade högt och ljudligt i dom stora balkarna som la sig tillrätta.  
Det är fascinerande ändå vad man kan göra med ett laservattenpass och några domkrafter.

Att vi har någon som vakar över och hjälper oss är helt bortom alla tvivel. Här blir vår 1 km långa egna väg iordninggjord. I våras var den inte körbar med en vanlig bil, vi tog oss bara in och ut med vår pickup. Hur det kommer sig att vi får hjälp med den är en lång historia, som verkligen får en att tro på änglar.

 

 

En bit upp i skogen ligger den gamla sågbacken med vindskydd och grillplats men nu för tiden har bron dit över ån sett sina bättre dagar.

I somras så bestämdes det i byn därför att bron skulle bytas i samband med att vägen dit upp fick sig en renovering. Så Peter och hans far, som är svetsare, jobbade en intensiv helg med att svetsa ihop den nya bron. Med hjälp av en kranbil så lyftes den sedan på plats.


Så nu hoppas vi att även grillplatsen får sig en renovering, så att vi kan se framemot sköna sommarkvällar där uppe!

 Huvudprojektet i somras var att bygga ett garage åt Peter i den gamla bagarstugan. Bakugnen var totalt söndervittrad och bortom all räddning, så nu får det gamla huset nya användningsområden istället. Här håller vi på att riva ut den gamla bakugnen. Jag kunde aldrig drömma om hur mycket jobb det skulle vara! Den var ju alltså helt igenom massiv med sten, grus, sand och lertegel... Hade vi inte haft hjälp av Peters snälla föräldrar så vet jag inte hur vi hade lyckats som. Det tog helt vansinnigt lång tid att bära ut alltihop för hand även fast vi var fyra stycken.
Bara som en sån sak att få bort stenarna som legat under trägolvet, inne i en byggnad... Dom är alldeles för stora och tunga för att orka för hand, så då får man vara lite påhittig istället så att man kan använda de maskiner vi har. Backen på hela vår gård verkar bara bestå av berg och sten. Väldigt besvärligt när man ska bygga något! Fast å andra sidan, när det väl är byggt så verkar allting stå väldigt stilla istället.

Och så var det ju vår fina gamla lagård som behövde en rejäl ansiktslyftning. Fasaden är helt slut, så vi måste byta brädfodring runt om hela. I år hann vi med den södra gaveln, som var mest illa åtgången.
Välbehövligt!
Och så kan man ju passa på att njuta av utsikten när man befinner sig så långt upp.Här håller vi på med markjobbet för plattan inne i garaget. När vi nu ändå gjuter ny platta så valde vi att lägga golvvärme. Så här ligger nu isolering, golvvärmeslinga och armering.
 Och så själva gjutningen.
Här är golvet klart, och vi har börjat med Peters kontor, ett litet rum som kommer att vara uppvärmt året om.
Nu är det isolering och innerväggarna som ska upp, ett lagom vinterjobb där man kan vara under tak och jobba i alla fall.
 


Ett av våra framtida projekt:
 Vi har planer på att renovera och ställa i ordning bryggstugan till en gäst- och elevstuga. Till en början åtminstone sommartid, fast det är en av mina drömmar att det så småningom ska gå att bo där även vintertid.

 Vi har många, många fler planer och drömmar (ett ridhus är naturligtvis en av dom, med väggar av glas...) men det kanske vi skriver om när deras tid är kommen.
TillbakaGarden.htmlshapeimage_7_link_0
Projekt

Den här sidan tänkte vi försöka hålla lite uppdaterad nu och då i mån av tid. Vi har ju stora drömmar och många planer, kanske får ni se några av dom här.

Nu var det länge sedan den här sidan blev uppdaterad. Jag har lärt mig en viktig läxa om det här med att bygga: Det tar alltid längre tid och mer pengar än vad man tror! Alltid. I alla fall för mig, den evige tidsoptimisten. Så snart börjar vi vara klar med det jag trodde skulle vara klart vårt första år här. Snart. Om ett år eller två kanske.

Fast det finns fördelar med att saker och ting får ta tid också. Man har mycket tid att fundera på hur man vill ha det och komma på smarta lösningar. Det är många, många gånger som vi har ändrat planerna helt och hållet efter att ha fått gått och klurat ett tag på det, och resultatet blir vi verkligen kanonnöjda med.

Eftersom det nu är så länge sedan det blev uppdaterat här, så kommer nu ett sammandrag av de senaste två årens byggnationer och renoveringar.

År 2009 och 2010


Som jag önskade att jag kunde säga att vi byggt klart det här ridhuset... Fast det kan jag ju naturligtvis inte. Däremot så är det så här jag skulle vilja att det såg, mitt ridhus. Bilden är tagen i ridhuset på Stengården i Danmark där vi var på besök en vecka i början på sommaren 2009. Så den här bilden tänker jag spara som en affirmations-bild, och hoppas att den en dag blir verklighet. För ett ridhus ska jag ha. Fast det får nog vänta några år.

Jaja, tillbaka till sådant som är klart.


Den lite mer nybyggda delen av stallet från början av 1900-talet, stod på en grund av stenar med ca en och en halv meters mellanrum och hade ett trägolv som började vara i ganska så dåligt skick. Därför har vi plockat ut hela golvet i den delen och tänker istället fortsätta lägga marksten på samma sätt som i den äldre delen och gjuta nytt golv på vissa ställen. För att kunna göra det så måste vi först göra något åt grunden som inte är byggd för att ha något annat än träreglar på stenar.

Så vi gör inte som man brukar, bygger grunden först och huset sedan utan vi byter ut hela grundkonstruktionen under den befintliga byggnaden. Det verkade som en jättebra ide. Och resultatet blev bra. Men jobbet... ojoj, jobbet...
Här kan man se hur konstruktionen såg ut, en syll som stödjer på stenar. Vi har gjort så att vi plockat bort sten för sten och ersatt dom med pallar gjorda av armeringsjärn. Här ser ni hur dom ser ut.
Dom här pallarna har vi sedan gjutit in, så att vi får en helgjuten cementbalk runt om hela byggnaden under syllen.
Här syns ett hörn,som vi sedan kommer att fortsätta gjuta ifrån, så att balken blir hel.


Det största problemet var att allting måste göras för hand. Det är för trångt och lite utrymme för att komma åt med maskiner, så stenarna måste grävas fram, plockas bort, ersättas och sedan måste vi blanda all cement själva för att kunna få ner den i formen som är nästan helt gömd under syllen. Det var tyngre och mer jobb än jag någonsin kunnat föreställa mig, och tur var nog det för jag hade nog inte gjort det om jag vetat vilket jobb det var.

Så här ser den nya grunden ut utifrån.

Och inifrån ser balken ut så här. Här har vi börjat förbereda för att gjuta det som ska bli en isolerad och uppvärmd skötselplats. Vi har lagt markduk i hela stallet och fyllt med grus till rätt nivåer. Det ska bli gjutet golv i dom varma utrymmena - skötselplatsen och sadelkammaren. I den kalla delen blir det marksten.

Det är ju alltid skönt om man kan ta hjälp av maskiner istället för att göra allt för hand. Så när vi skulle planera ut gruset inne i stallet så tog vi hjälp av Peters pappas egenbyggda älgdragare som byggdes om lite för att passa ändamålet. Det sattes dit ett schaktblad framtill, så det gick jättefint att planera ut grus med den. Det är för tur att dom är rätt kluriga, både Peter och hans far.

Stenläggning i full gång. Den vita dörren till vänster är det nya vattenskåpet, det är isolerat och uppvärmt med en vattenkran på insidan och en frostfri utkastare på utsidan så att jag har vatten ute i stallet även fast det är kallt.

När väl golvet var klart, så var det dags att börja regla upp lite väggar. Ett inte helt lätt projekt eftersom det lutar lite åt alla möjliga håll därinne. Men till slut, efter en hel del kliande i huvudet och hmm-ande så börjar det komma upp vägg efter vägg.


Så inser jag nu att jag inte har någon bild på när det är färdigmålat alltihop. Jaja, jag får se om det kommer upp nån sån bild framöver.


Vi har även hunnit med att ge utsidan av stallet lite omsorg, målarfärg och nya brädor lite här och var.

Tänk vad lite färg kan göra skillnad!

Vi har även hunnit med att fixa i ordning en stor del av den planerade gårdsplanen.

Det är otroligt skönt att slippa klafsa runt i lera så fort man går ut, så det känns helt super att äntligen ha en stor och härlig grus-gårdsplan. Den är gjord så att det dessutom går att köra runt, jättepraktiskt för hästtransporter och lastbilar så de inte behöver backa och krångla.

Det ligger duk under hela gårdsplanen också och stenmjöl ovanpå, så den är hård och fin även under värsta blöt-perioderna. Helt underbart.

Och när nu äntligen gårdsplanen är i ordning, så kan jag börja få någon ordning på vår gräsmatta och plantera lite träd och sådant där roligt.
En stenmur har jag också planer på att göra framöver. Jag tycker dom är så härliga och ger en känsla av uråldrighet, beständighet.Så har vi ju dessutom hunnit med att göra klart garaget åt Peter. Vi har numera blivit mästare på att regla upp de mest skeva väggar till att faktiskt åtminstone se raka ut. Det är nästan en konst bara det.

Men när det kommer till alltför konstiga grejer i tak så får vi lov att kalla in experten, Peters far. Han är verkligen duktig på sådana där specialgrejer. Det svåraste att få till var att vi har en sådan där skjutport som går upp i taket på en skena och just där måste taket vara högre än resten av taket. Men till slut fick vi ordning på även det.

Men vi verkar sakna bilder även från garaget när det är färdigställt, så det får bli en till uppdatering när vi tagit nya bilder på både garaget och stallet.Vi har även ett projekt som pågår hela tiden, så fort vi får lite tid över. Vi har 4 hektar gammal betesmark som är helt igenvuxen som vi så sakta håller på att öppna upp och återta i bruk. Så vi går med röjsåg och motorsåg, drar ris och bränner slyhögar. Det kommer att bli ett jättefint bete när vi är klar med lite skogspartier och lite öppen mark, några björkar kvar här och var, verklig biologisk mångfald är målet. Här håller vi på och bränner lite slyhögar en ganska härlig vinterdag.